En kort (?) oppsummering om Digitalt Produktpass (DPP)
Det digitale produktpasset (DPP) er en sentral del av forslaget i COM(2022) 142 final, som senere ble vedtatt som forordning (EU) 2024/1781. DPP har som mål å forbedre produktinformasjon, sporbarhet og bærekraft gjennom en digital løsning.
Her er en oppsummering av de viktigste punktene rundt DPP.
Hovedformål med Digitalt Produktpass (DPP)
Øke transparens: Gir forbrukere, myndigheter og næringsliv tilgang til nøkkelinformasjon om produkters sammensetning, opprinnelse, holdbarhet, reparerbarhet og resirkulerbarhet.
Forbedre sporbarhet: Hjelper myndigheter med å kontrollere etterlevelse av miljø- og sikkerhetskrav.
Støtte sirkulær økonomi: Gjør det lettere å reparere, gjenbruke og resirkulere produkter ved å gi relevant informasjon om materialer og design.
Redusere grønnvasking: Gir mer pålitelig informasjon om produkters miljøpåvirkning for å unngå villedende markedsføring.
Hovedinnhold i DPP
Produktidentifikasjon: Unik produktkode som gjør det mulig å spore et produkts opprinnelse og livssyklus.
Material- og kjemisk innhold: Informasjon om hvilke materialer og stoffer produktet inneholder, inkludert potensielt skadelige kjemikalier.
Reparasjons- og resirkuleringsinstruksjoner: Veiledning for hvordan produkter kan repareres, demonteres og resirkuleres.
Bærekraftige egenskaper: Inkluderer data om energieffektivitet, karbonavtrykk, forventet levetid og andre miljøaspekter.
Samsvarsdata: Bekreftelse på at produktet overholder EUs regelverk for økodesign, kjemikaliebruk og resirkulering.
Teknologiske aspekter
Tilgjengelighet via QR-kode eller RFID: Forbrukere og bedrifter kan skanne en kode for å få tilgang til oppdatert produktinformasjon.
Standardisert format: EU vil fastsette felles tekniske standarder for hvordan DPP-data skal organiseres og lagres.
Sikring av data: Dataene må være sikre, autentiske og i samsvar med personvern- og cybersikkerhetskrav.
Påvirkning på næringslivet
Obligatorisk for utvalgte produkter: DPP vil gradvis bli innført for ulike produktkategorier (f.eks. batterier, elektronikk, tekstiler).
Krav til produsenter og importører: De må samle inn og lagre relevante data samt sørge for at informasjonen er oppdatert.
Sanksjoner ved manglende etterlevelse: Bedrifter som ikke følger kravene kan møte sanksjoner, bøter eller salgssperrer innenfor EU.
Neste steg
EU-kommisjonen utvikler detaljerte retningslinjer for hvordan DPP skal implementeres på produktnivå.
Overgangsperiode for bedrifter før kravene blir fullt ut håndhevet.
Mulig utvidelse til flere produktkategorier over tid.
DPP er en del av EUs innsats for å fremme bærekraftige produkter og sirkulær økonomi, samtidig som det gir mer informasjon til forbrukere og tilsynsmyndigheter.
Tidslinje for CPR-2024 (Byggevareindustrien) (Construction Product Regulation)
Prioritering av produktfamilier i byggevareindustrien med tanke på utarbeidelse av harmoniserte standarder som igjen er førende for når DPP blir obligatorisk. (februar 2025)
For mer informasjon om Digitalt Produktpass og feed PIM kontakt salg@isys.no